درفش جما متشکل از:
دو رنگ سرخ و سفید با طول دو چند عرض آن بوده، که آرم درست در وسط آن قرار دارد.
- درفش جما متشکل از دو رنگ سرخ وسفید شکل مستطیل را دارا میباشد، که قسمت سرخ آن از قاعدۀ جانبی متصل با پایه بیرق بشکل مثلث آغاز و در وسط مستطیل با نشان یا آرم جما خاتمه می یابد.
- همزمان با آغاز رنگ سرخ مثلث، در دو کنار آن به رنگ سفید آغاز میشود که به تدریج از کناره ها بطرف مرکز و یا در نیمۀمستطیل، مثلث به رنگ سرخ را قطع میکند و رنگ سفید بطور مکمل نصف مستطیل را در بر میگیرد.
چرا دو رنگ سرخ و سفید برای درفش برگزیده شد و چه تعریفی را افاده مینماید: انتخاب دو رنگ سرخ و سفید ، هریک تعاریف و مفاهیم معیین از خود را دارند.
رنگ سرخ در مفهوم کلی رنگ خون را دارا بوده، که به تعبیر جان فشانی کردن، فداکاری کردن و سرانجام قربانی دادن برای بدست آوردن آزادی ملی، استقرار حاکمیت ملی و تامین عدالت اجتماعی و یا قربانی دادن برای استقرار یک نظام ملی مترقی را در میان جوامع بشری افاده و انعکاس داده است. اما در مقیاس سیاسی به مفهوم و معنی انقلاب ، قیام ملی، رستاخیز ملی بر علیه حاکمیت استبدادی که بر خلاف خواسته های مردم عمل کنند وبا عملکردش ملت و مردم را بر علیه خود بشورانند و مردم نیز در واکنش با حاکمیت و رژیم به قیام های خونین و جنگ مسلحانه ملی دست بزنند.
رنگ سفید نظر به تعریفی که از منابع متعدد بدست آمده است بیانگر صلح، رفاه، آرامش ، آزادی، تامین مناسبات سالم اجتماعی بدون تبعیض و خشونت، ایجاد حاکمیت ملی یکسان برای تساوی حقوق اجتماعی و سرانجام زندگی با همی را برخلاف جنگ و خونریزی در میان جوامع بشری افاده مینماید.
لهذا جما برای استراتژی مبارزاتی خود، دو رنگ سرخ و سفید را بر اساس تعریف های متذکرۀ فوق برای برپایی انقلاب ملی ومبارزۀ مسلحانه برای بدست آوردن صلح دائمی ، آرامش، رفاه اجتماعی، آزادی های سیاسی و مدنی، تامین عدالت اجتماعی، ایجاد شرایط زندگی با همی وجمعی بدون تبعیض (رنگ، جنس، زبان) در میان مردم افغانستان برگزیده و برای تامین این هدف تا پای جان به مبارزۀ اصولی و خستگی ناپذیر خود تداوم بخشیده و دراین راستا از هیچگونه مساعی فروگذار نخواهد کرد. جما این اصول را در سرمشق مبارزۀ عملی و سیاسی خود قرار داده است .
آرم جما متشکل از:
- خوشۀ گندم به رنگ طبیعی،
- مشت گره کرده به رنگ سرخ و
- گراری ماشین بوده که هرکدام دارای تعابیرمعیینی میباشد.
خوشۀ گندم بیانگر هویت اقتصاد زراعتی افغانستان، گراری نمایانگر اقتصاد تولیدی و صنعتی افغانستان ومُشت گره کرده دربین هردو بیانگر همبستگی مردم و برپایی رستاخیز ملی و انقلاب احتماعی برای آزادی بوسیلۀ نیروی دهقانان ، کارگران صنعتی و سایر زحمتکشان کشور جهت استقرار صلح و ثبات دائمی، رفاه اجتماعی ، رفع تبعیض ملی ، جنسیتی و سرانجام تامین عدالت در تمام شئون اجتماعی در برقراری یک جامعۀ فارغ از ستم ملی و طبقاتی یک جامعۀ مستقل ، آزاد، آباد و مترقی در افغانستان را بمثابه اهداف و اصول اساسی کارزار مبارزۀ سیاسی خود قرار داده است.
